De 40-urige werkweek verliest terrein

Met het nummer “9 to 5” sloeg Dolly Parton ooit al eens de spijker op zijn kop. Een nummer over dag in dag uit werken, vijf dagen per week. Een fulltime dienstverband in Nederland is 36 tot 40 uren per week. Fulltime werken verliest steeds meer terrein, in april kopte het Algemeen Dagblad al dat er een verschuiving in het aantal werk uren plaats vindt. We zijn allemaal op zoek naar een goede balans tussen werk en privé. In dit blog lees je waarom de 40-urige werkweek steeds minder populair is.

Nieuwe technologie, bewustwording van persoonlijke gezondheid en nieuwe generaties zorgen ervoor dat de arbeidsmarkt flink in beweging is. Vroeger, in de 19e eeuw, was een 75-urige werkweek heel normaal. Daar kunnen we ons al helemaal niets meer van voorstellen. Tegenwoordig is 40 uur werken bijna niet meer van deze tijd. Door de sterke technologische ontwikkelingen kunnen we overal werken, zijn we altijd online en overal bereikbaar. Daarmee is 40 uur op kantoor zitten bijna overbodig. Maar hoe flexibel zijn we eigenlijk?

Dagelijks spreken wij kandidaten uit verschillende branches. De gesprekken die wij voeren gaan over werkervaring, toekomstvisie, ambitie en ook over het aantal uren die iemand wil gaan werken. En wat blijkt uit onze eigen ervaring met deze kandidaten? We horen steeds vaker dat een fulltime werkweek niet meer past. Wat doet deze verschuiving in het aantal uren werken en waarom willen we zo graag minder werken? Lees hieronder waarom de 40-urige werkweek terrein verliest.

Koning kandidaat

Dat de arbeidsmarkt schaarste kent is geen nieuws meer. Als werkgever ben je allang blij dat je een werkvoorbereider hebt gevonden. Wat doe je als je ideale kandidaat 32 uur wil werken en geen 40 uur zoals je voor ogen had, eigenwijs vasthouden aan het Hr-beleid of flexibel meebewegen? Het werk dat gedaan moet worden kan misschien net zo goed in 32 uur als in 40 uur. Tja, Koning kandidaat bepaalt.

Ben je fulltime productief?

Is 40 uur werken nog wel zo effectief? Gemiddeld werk je 8 uren per dag. Heb je daarmee ook de hele dag focus op je werk? Vaak worden er tussendoor ook andere dingen gedaan zoals regelmatig naar het koffieautomaat lopen, urenlange overleggen, social media checken en bijkletsen met collega’s. Oh en dan hadden we de pauzes nog niet eens meegerekend. Natuurlijk hebben we deze verleidelijke uitstapjes ook als er 32 uren wordt gewerkt. Vaak kunnen de werkzaamheden waar we 40 uur voor hebben gekregen ook in 32 uur worden uitgevoerd.

Werkweek in balans

Een hardwerkende medewerker, welke werkgever houdt daar nu niet van? De hele week vol gas, alles voor de zaak. Een goede drive, zolang werk en privé maar in balans is. Het gevaar van veel en hard werken is dat privé en werk niet meer yin en yang zijn. Hierdoor ervaren mensen vaak minder werk plezier, lichamelijke- of psychische klachten met in het slechtste geval een burn-out. Dit kun je natuurlijk het beste voorkomen. Nu bedoelen we niet dat een 40-urige werkweek leidt tot klachten maar een kortere werkweek kan wel bijdragen aan de algehele gezondheid van een medewerker.

De nieuwe generaties hebben ook nieuwe behoeften

Dagelijks voeren wij gesprekken met kandidaten. Met name de generaties Z en Alpha hebben andere behoeften dan de voorgangers. Wij kijken inmiddels niet meer raar op als een 26-jarige starter de wens heeft voor een 32-urige werkweek. Behoeften veranderen, inkomen is minder bepalend en flexibiliteit, afwisseling en vrijheid winnen aan populariteit.

Wil je meer weten over de beweging van de arbeidsmarkt, welke trends en ontwikkelingen zijn er in 2019? Download dan onze gratis whitepaper 'Iedere professional is te vinden'. 

Download onze gratis whitepaper

Mockup-whitepaper-mf