Van flexibele schil tot personele ontzorging: de voordelen van een uitzendbureau

De arbeidsmarkt flexibiliseert en daar kun je als werkgever profijt van hebben. Met een flexibele schil ben je als organisatie wendbaarder en kun je inspelen op een tijdelijke vraag naar arbeid. Het inzetten van uitzendkrachten is daarvoor natuurlijk uitermate geschikt. Maar er zijn nog meer redenen waarom het inschakelen van een uitzendbureau een slimme keus kan zijn. Denk bijvoorbeeld aan minder administratieve lasten en het verlagen van financiële risico’s. We zetten de belangrijkste voordelen van werken met een uitzendbureau voor je op een rij. Ontzorging op personeelsgebied is daarin de verbindende schakel.

Voordeel 1: Flexibele schil

Het inschakelen van een uitzendbureau is zoals gezegd een logische stap als je een flexibele schil nodig hebt. Het grootste voordeel van werken met uitzendkrachten is namelijk dat je ze uitsluitend hoeft in te zetten wanneer het nodig is. Bijvoorbeeld in geval van piek- en vakantieperiodes, vervanging bij ziekte, of voor tijdelijke projecten. Je kunt weer gemakkelijk afscheid van ze nemen op het moment dat er minder werk is, het project is afgerond of de ziekteperiode erop zit. Met behulp van een uitzendbureau bouw je gemakkelijk een flexibele schil op en voorkom je onnodig hoge loonkosten. Wees je er wel van bewust dat uitzendcontracten ook flexibiliteit bieden aan de medewerkers. Uitzendkrachten kunnen op ieder gewenst moment vertrekken. Neem dit dus mee in de overweging.

Tip: Met een strategische personeelsplanning kun je de personeelsbehoeften van je organisatie op de korte, middellange en lange termijn in kaart brengen. Dat helpt je ook om een zorgvuldige afweging te maken tussen vast en flex.

Voordeel 2: Tijdwinst bij werving en selectie

De sollicitatieprocedure voor uitzendkrachten is minder tijdrovend dan die voor eigen medewerkers. Je kunt de werving en selectie namelijk volledig overlaten aan het uitzendbureau. Het is niet nodig om zelf vacatures op te stellen, grote stapels sollicitaties door te nemen en referenties te controleren. Ook heb je geen kosten voor het plaatsen van personeelsadvertenties. De kans is groot dat een uitzendbureau sneller geschikte kandidaten voor je vindt. Uitzendbureaus kennen de markt namelijk goed, beschikken over een goed netwerk en hebben toegang tot een grote groep werkzoekenden. Dit zorgt op alle terreinen voor tijdwinst.

Voordeel 3: Meer flexibiliteit in contracten

Als je een medewerker zelf in loondienst neemt, kun je maximaal drie tijdelijke contracten aanbieden in maximaal drie jaar tijd. Een uitzendbureau kan echter tijdelijke contracten aanbieden gedurende een periode van vijf en een half jaar. Als werkgever heb je dus veel langer de tijd om te bepalen of iemand past bij de functie en het bedrijf. Dit biedt meer zekerheid en verlaagt het risico dat vaste dienstverbanden met zich meebrengen.

Voordeel 4: Minder administratieve rompslomp

Wanneer je gebruik maakt van uitzendkrachten, heb je veel minder administratieve rompslomp. Daardoor kun je aanzienlijk besparen op de kosten van je personeelsadministratie. Het uitzendbureau is namelijk de officiële werkgever. Dat betekent dat het uitzendbureau de lonen uitbetaalt en de premies en loonheffingen afdraagt. Ook is het verantwoordelijk voor alle andere administratieve verplichtingen die bij het werkgeverschap horen. Denk daarbij aan het verstrekken van loonstroken, toekennen van vakantiedagen en het administreren van ziek- en betermeldingen.

Voordeel 5: Geen loondoorbetaling bij ziekte

Als een van je vaste werknemers ziek wordt, dan ben je al werkgever verplicht om tot maximaal twee jaar loon door te betalen. Deze verplichting geldt niet bij ziekte van uitzendkrachten. Jij bent namelijk niet de werkgever van de uitzendkracht, maar slechts de inlener. Het uitzendbureau is de feitelijke werkgever en daarom ook verantwoordelijk voor de loondoorbetaling bij ziekte.

Door de expertise van een uitzendbureau in te huren, kun je als werkgever dus optimaal gebruik maken van de flexibilisering van de arbeidsmarkt. Een uitzendbureau kan je namelijk volledig ontzorgen op personeelsgebied. Zo houd je zelf meer tijd over voor je core business. Bij MF vertellen we je natuurlijk graag meer over de mogelijkheden. Persoonlijke aandacht voor de werkgever en de uitzendkracht staat bij ons voorop.

Meer weten over onze dienstverlening? Neem contact op en ontdek hoe we je kunnen helpen. Niet als leverancier van werknemers, maar als partner in personeel.