Klantcase Dunlop: selecteren op competenties en potentieel in plaats van cv en diploma's

Dunlop Conveyor Belting houdt zich bezig met de ontwikkeling, fabricage en verkoop van rubber transportbanden, voeringen van brandslangen en aanverwante producten. De producten worden grotendeels geëxporteerd naar afnemers in Europa en in toenemende mate ook daarbuiten.

Uitdaging

Dunlop Conveyor Belting in Drachten zoekt, door groei na het economisch herstel en verloop, doorlopend mbo-3 gekwalificeerd personeel voor de functie operator/machinebediende. Door de huidige krappe arbeidsmarkt wordt het steeds lastiger om het juiste personeel op dat niveau te vinden. De keuze om de opleidingseis te versoepelen bleek niet direct succesvol omdat er moeilijk onderscheid gemaakt kon worden tussen de bovenkant en onderkant van mbo niveau 2.

Het instellen van machines wordt steeds meer computer gestuurd, daarom is een abstract denkniveau steeds belangrijker.


Onze aanpak

Bij MF kijken we verder dan het cv en de diploma’s, wij kijken juist naar de competenties en het potentieel van een sollicitant. We zien regelmatig kandidaten die op jonge leeftijd de keuze hebben gemaakt om hun opleiding niet af te maken of na de mavo/havo besluiten te stoppen met school omdat ze liever willen werken.

Door het ontbreken van de juiste kwalificatie konden we deze kandidaten niet voorstellen bij Dunlop, ondanks onze overtuiging dat de kandidaat een goede match is qua potentie, motivatie en werk- en denkniveau. Daarom hebben we samen met de opdrachtgever vastgesteld welke competenties een minimale vereiste zijn om de functie goed te kunnen uitvoeren.

Op basis daarvan hebben we met hulp van een opleidingsinstituut een mbo-3 test ontwikkeld waarin getoetst wordt op rekenvaardigheid, taalvaardigheid en inzicht. De normering hebben we afgestemd met Dunlop.


Bij kandidaten die volgens ons perfect passen in het profiel maar die op papier niet aan de opleidingseis voldoen, nemen we de mbo-3 test af. Als de kandidaat slaagt voor de test wordt hij voorgesteld bij Dunlop en uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.

Resultaat

Een groot deel van de kandidaten dat voorheen afviel op basis van de opleidingseis hebben we na het succesvol afnemen van de test alsnog kunnen plaatsen.

  • De instroom van kandidaten is met 20% toegenomen door het vergroten van het instroompotentieel
  • Kandidaten zonder de juiste startkwalificatie hebben door invoering van de test de kans gekregen op een baan bij Dunlop
  • De in- en uitstroom van personeel bij Dunlop is nu meer onder controle

"Door de tijd heen blijken Dunlop en MF steeds een goede match en vinden we elkaar in een zinvolle samenwerking. Ik denk dat het plezierige persoonlijke contact met de mensen van MF, de flexibele houding als het gaat om het vorm geven van oplossingen en het vinden van (meestal) goed passende kandidaten daar de basis voor is."

-

Eelco de Wal
HR Manager Dunlop