Praktische tips voor het stellen én behalen van je doelen

Zo aan het begin van het nieuwe jaar regent het goede voornemens, frisse ambities en nieuwe doelen die dit jaar gehaald moeten worden. Helaas blijft het vaak bij voornemens en komt er in de praktijk weinig van terecht. Hoe zorg je ervoor dat je je doelen voor 2022 wél haalt? Wij geven je in deze blog een aantal praktische tips.

Doelen stellen

Het begint uiteraard met het stellen van doelen en dat klinkt makkelijker dan het is. Want vaak gaat het daar al mis. Een doel moet namelijk helder, ambitieus én haalbaar zijn. En dat maakt het zo lastig. Belangrijk bij het bepalen van je doelen is in de eerste plaats ontdekken wat je drijfveren zijn. Waarom ben je dit werk gaan doen? Waarvan gaat je hart sneller kloppen? En wat wil je bereiken?

Je doelen hoeven trouwens niet alleen over je loopbaan te gaan. Het is juist heel goed om een combinatie van persoonlijke, zakelijke en sportieve doelen op te stellen. Deze kunnen elkaar versterken en geven je leven richting.

Er zijn verschillende modellen die je kunnen helpen bij het opstellen van je doelen, zoals Ikigai en BHAG. Ikigai is een Japans concept wat betekent ‘een reden voor bestaan’. In je ikigai komen vier componenten samen: je houdt ervan, anderen hebben er baat bij, je kunt ervoor betaald worden en je bent er goed in. BHAG staat voor Big, Hairy, Audacious Goal. Met andere woorden het absolute doel wat je voor ogen hebt, je stip op de horizon waar je naar toe wilt.

   Overige tips bij het opstellen van doelen:  
 
  • Je doel moet oproepen tot actie, een positieve verandering teweeg brengen. Zorg voor een doel dat je in een jaar kunt bereiken. Heb je een groter doel wat je bijvoorbeeld in drie jaar wilt bereiken, deel deze op in subdoelen.
  • Focus op wat je wilt en niet op wat je niet wilt; omschrijf je doel positief
  • Schrijf je doelen op en omcirkel de drie belangrijkste doelen en ga daar eerst mee aan de slag.
 

Maak je doelen vervolgens SMART: specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden. Zo formuleer je concrete doelen – ambitieus maar haalbaar – en is de kans groot dat je ze ook echt gaat realiseren.

  Specifiek: omschrijf wat je concreet wilt bereiken   
  Meetbaar: zorg dat de uitkomsten meetbaar zijn, koppel cijfers aan je doelen  
  Acceptabel: zorg dat jij achter je doelen staat en je omgeving ook  
  Realistisch: zorg dat je doelen niet te moeilijk/makkelijk zijn   
  Tijdsgebonden: bepaal op welk moment jij je doel moet hebben bereikt  

Doelen behalen

Je hebt je doelen gesteld, da’s mooi! Nu is het zaak om ze te behalen. De drie belangrijkste componenten bij het behalen van doelen zijn aandacht, focus en tijd.

Aandacht
Geef je doelen aandacht door ze op te schrijven of visueel te maken. Maak een lijst of zoek een foto die past bij het doel dat je wilt behalen of maak er een moodboard. Hang het vervolgens op waar je het elke dag ziet. Op deze manier ‘programmeer’ jij jouw hersenen om dit doel te bereiken. Deze methode wordt ook veel toepast door topsporters.

Focus
Een doel geeft richting, maar wat we dagelijks doen is de sleutel voor verandering. Focus je daarom op het proces en niet op het einddoel. Wij zijn gewoontedieren. Door onze gewoontes doen we wat we doen en zijn we wie we zijn. Veranderingen en nieuwe dingen aanleren zijn vaak lastig. Maak het je dus zo eenvoudig mogelijk en doe het in kleine stapjes. Plan bijvoorbeeld vaste momenten in om je te richten op je nieuwe doelen.

Tijd
Maak een realistisch tijdsplan voor je doelen. Zo krijg je een overzicht van wat je wanneer gaat doen om je doel te realiseren. Leg hierin ook je tussenstappen en taken vast, zodat het een echt actieplan wordt. Heb je een stap gehaald of taak volbracht? Beloon jezelf dan en trakteer jezelf op iets wat je leuk vindt. Door jezelf te belonen is het volhouden makkelijker en stimuleert het je om de volgende stap op te pakken.

Veel succes met het behalen van je doelen voor dit jaar! En, is één van je doelen een nieuwe baan? Dan helpen wij je graag. Wil je weten hoe? Neem dan gerust contact met ons op.