Vacature uitzetten: de belangrijkste vijf kanalen

Er zijn verschillende manieren om je openstaande vacatures onder de aandacht te brengen. Maar welke zijn het meest effectief voor jouw vacature? Kies je voor LinkedIn of zet je het uit via een vacaturesite? Om je te helpen de juiste keuzes te maken hebben we de belangrijkste vijf wervingskanalen onder de loep genomen.

Visual wervingskanalen_

Eigen/werken bij site

Uiteraard zet je de vacature uit op je eigen site of de specifieke 'werken bij' site van jouw organisatie. Dit is immers jouw platform. Maar dat is niet voldoende om nieuw talent te werven, het bereik van een corporate site is namelijk vaak beperkt. Om de juiste kandidaten aan te trekken moet je meerdere kanalen inzetten. Voordeel is dat je naar deze pagina kunt verwijzen in andere uitingen en een uitgebreide versie van de vacature kunt plaatsen, je hebt het immers in eigen beheer.  

Vacaturesites

Via vacaturesites komt jouw vacature onder de aandacht bij kandidaten die (actief) op zoek zijn naar een andere baan. Op basis van opgegeven voorkeuren zoeken kandidaten zelf naar vacatures en/of krijgen een melding dat er een interessante vacature is geplaatst. Vacaturesites hebben vaak een goede positie in Google en daardoor een groot bereik. Vacaturesites worden meestal ingezet om snel en gemakkelijk sollicitaties binnen te krijgen. De meest bezochte vacaturesites zijn Indeed (zoekmachine voor vacatures), Nationale Vacaturebank en Monsterboard. De kosten variëren per site; je betaalt per vacature of per klik. 

LinkedIn

In Nederland heeft maar liefst 74,5 procent van de totale beroepsbevolking een LinkedIn-profiel. LinkedIn is dus een zeer interessant, en daarmee populair, medium voor het onder de aandacht brengen van vacatures. Door te adverteren op LinkedIn zorg je ervoor dat zowel actief als passief werkzoekenden met de juiste ervaring jouw vacature te zien krijgen. LinkedIn advertenties zijn doorgaans duurder dan Facebook advertenties en Google Adwords. De kosten per klik liggen doorgaans tussen de 2 en 3 euro.

Facebook

Met ruim 9 miljoen gebruikers is Facebook verreweg het grootste social media-platform in Nederland. En hoewel het geen zakelijk medium is, wordt het wel gebruikt om vacatures te publiceren. Facebook heeft namelijk specifieke targetingopties waarmee je jouw vacaturebericht gericht kunt promoten onder een specifieke doelgroep. Dit zijn natuurlijk niet allemaal mensen die actief op zoek zijn naar een andere baan, maar ook passief werkzoekenden zijn wellicht te triggeren om jouw vacature te bekijken of meer te weten te komen over jouw organisatie. Je kunt jouw vacature dus breed uitzetten. 

Eigen netwerk

Als je een beperkt budget hebt is het inzetten van het netwerk van jouw werknemers een interessante optie. Zij zullen ongetwijfeld mensen in hun netwerk hebben die ofwel werkzaam zijn in dezelfde branche ofwel in dezelfde functie. Door ze te vragen actief op zoek te gaan naar een nieuwe collega, betrek je ze bij het wervingsproces en hebben ze invloed op wie het team komt versterken. Zij zullen kandidaten voordragen die hun ogen geschikt zijn voor de functie en passen bij het bedrijf.  Daarbij zijn ze vaak kritisch over wie ze voordragen, ze willen immers hun geloofwaardigheid en reputatie niet op het spel zetten.

Uiteraard zijn er los van deze vijf nog meer wervingsmogelijkheden. Zo zou je de werving & selectie ook kunnen uitbesteden aan een werving & selectiebureau. Benieuwd wat het verschil is tussen zelf werven of uitbesteden? Lees dan onze gratis whitepaper Iedere professional is te vinden!

Download onze gratis whitepaper

Mockup-whitepaper-mf