Vragen die je een kandidaat MOET stellen tijdens een sollicitatiegesprek

Of je nu ervaren bent in het voeren van sollicitatiegesprekken of juist niet. In het sollicitatiegesprek blijft het lastig om vast te stellen of je kandidaat past binnen jouw organisatie. Deze 5 sollicitatievragen helpen jou het kaf van het koren te scheiden.

Geen enkel sollicitatiegesprek is hetzelfde. Wil jij dé kandidaat vinden voor je vacature dan is het stellen van de juiste vragen de eerste stap naar succes. De vragen “Vertel iets over jezelf?” of “Wat zijn je sterke punten?” mogen natuurlijk nog aan bod komen in het sollicitatiegesprek. Maar welke vragen kun je stellen om de sociaal wenselijke antwoorden te ontwijken, zodat je de kandidaat die jij aan tafel hebt in rap tempo kunt doorgronden.

1. Wat doe jij het liefst in je vrije tijd?

Ha! Om nog even verder te borduren op de standaardvragen is het stellen van deze vraag toch wel waardevol. Ben je op zoek naar een teamplayer, iemand die de kar trekt en het voortouw neemt in het opzetten van nieuwe projecten? Dan is het goed om te weten of je kandidaat alleen boeken leest op de bank óf ieder weekend als aanvoerder op het voetbalveld staat.

2. Waar ben je trots op?

Met deze vraag val je met de deur in huis. Want stel je de open vraag: “Wat heb je in je werk allemaal gedaan?” beland je in een opsomming van algemene werkzaamheden. Om je kandidaat echt te leren kennen vraag je naar de successen, waar is je kandidaat trots op. Door deze vraag te stellen daag je de kandidaat uit om zijn/haar hoogst behaalde doel prijs te geven. 

     
 

Voorbeeld - kandidaat geeft antwoord

"Ik heb de doelstelling om elk jaar 114 nieuwe auto's te verkopen. In november van het jaar is mij dat al gelukt."

Jij kunt hieruit halen dat je kandidaat resultaatgericht en gedreven is in het behalen van doelstellingen. Ook heb je gezien dat je kandidaat met veel passie vertelt over het behalen van doelen en daarin veel daadkracht toont. CHECK!

 

3. Waar heb je spijt van?

Deze vraag is niet direct bedoeld om je kandidaat in verlegenheid te brengen. Als werkgever wil je niets liever dan het juiste gezicht van de kandidaat boven water krijgen. Met de vraag: "Wat zijn je minder goede eigenschappen?" of "Op welk vlak wil jij jezelf nog ontwikkelen?" krijg je 9 van de 10 keer een politiek correct antwoord. Door te vragen waar je kandidaat spijt van heeft, kom je er als toekomstig werkgever achter wie je daadwerkelijk voor je hebt zitten.

4. Wat maakt jou succesvol?

Deze vraag is bedoeld om de verwachting tussen kandidaat en organisatie te managen. Een kandidaat kan succesvol worden door een goede leidinggevende, door een goede balans tussen werk en privé of door ontwikkelingsmogelijkheden binnen de organisatie. De succesfactor is bij iedereen verschillend en daarom goed om te toetsen. Want past de verwachting van de kandidaat bij de organisatie?

5. Hoe ben jij als collega?

Ben je op zoek naar een nieuwe medewerker die in een relatief klein team komt te werken dan kan het best belangrijk zijn om te kijken welke karaktereigenschappen je daarbij in huis haalt. Want heb je op de afdeling al een feestbeest, een reddende engel en een wijze, dan kan een kandidaat met eigenschappen van een denker of juist een optimist een goede aanvulling zijn. Door de vraag te stellen: "Hoe ben jij als collega?” kom je erachter of de kandidaat de hele afdeling op de tafel laat dansen of juist voorziet van geniale ideeën.

Heb je los van de sollicitatievragen ook behoefte aan tips om dé kandidaat aan tafel te krijgen? Download dan onze gratis whitepaper Iedere professional is te vinden! 

Download onze gratis whitepaper

Mockup-whitepaper-mf