Welke kandidaten nodig jij uit voor een sollicitatiegesprek?

De sluitingstermijn voor de vacature is verstreken en de sollicitaties staan in je mailbox. Tijd om een selectie te maken van de beste kandidaten. Wie nodig je uit voor een sollicitatiegesprek? En hoe hoog leg je de lat als het aanbod tegenvalt? Lastige dilemma’s. Om je te helpen hebben we wat praktische tips voor je op een rijtje gezet.

1. Stel een lijst met harde criteria op

Pak de functie-eisen uit de vacaturetekst er nog eens bij en ga na wat de absolute ‘musthaves’ zijn. Wat moet de sollicitant beslist meenemen in opleiding, kennis, ervaring en persoonskenmerken? En welke eisen zijn minder van belang; wat is mooi meegenomen? Gebruik de lijst met de harde criteria om de beste sollicitaties eruit te filteren.

2. Wees niet te kritisch

Natuurlijk mag je kritisch zijn, je wilt immers de beste kandidaat in huis halen. Maar vaak wordt er een schaap met vijf of meer poten gevraagd. Zeker in de huidige arbeidsmarkt is het niet verstandig om té kritisch te zijn. Is werkervaring in jouw branche echt noodzakelijk of is ervaring in een soortgelijke branche ook voldoende? En moet de kandidaat minimaal 5 jaar werkervaring hebben? Wees realistisch.

3. Kijk naar het potentieel van de kandidaat

Staar je niet blind op de kennis en ervaring van de kandidaat. Nodig ook kandidaten uit die qua persoonlijkheid en motivatie bij je bedrijf zouden kunnen passen. Heeft de persoon de wil en de drive om de benodigde vaardigheden te ontwikkelen? Denk op de langere termijn. Kennis en vaardigheden zijn aan te leren, persoonlijkheid en houding vaak niet.

4. Maak stapsgewijs een schifting

  • Begin met het scannen van de sollicitatiebrieven zonder ze in detail te lezen. Lees de motivatie en kijk naar spelling, schrijfstijl en taalgebruik. Maak op basis daarvan een eerste selectie.
  • Bekijk vervolgens de cv’s van de kandidaten en leg die naast de lijst van harde functie-eisen. Geef punten voor de overeenkomsten op het cv met jouw lijst van eisen. Hoe meer punten, hoe hoger op de stapel. Bepaal de minimumscore en laat de kandidaten die lager scoren afvallen.
  • Lees nu de sollicitatiebrieven van de overgebleven kandidaten. Bedenk wat essentieel is voor de functie. Foutloos schrijven? Leg dan de brieven met veel spel- en grammaticafouten aan de kant. Creatief? Dan selecteer je natuurlijk de meest originele brieven.
  • Bij het maken van de eindselectie bekijk je de cv’s van de kandidaten op de shortlist nog eens zorgvuldig. Kijk bijvoorbeeld naar het arbeidsverleden. Hoeveel jaar heeft hij bij zijn vorige werkgevers gewerkt? Zit er een ‘gat’ in het cv? Twijfel je, check dan de referenties of screen de sollicitant op een andere manier.

5. Betrek collega’s bij het selectieproces

Stel een klein selectieteam samen. Neem daar bij voorkeur een medewerker in op die nauw met de nieuwe werknemer zal samenwerken en de leidinggevende of teamleider van de afdeling waar de kandidaat komt te werken. Maak met het team heldere afspraken over de selectiecriteria en de wijze waarop deze beoordeeld worden.

6. Neem de tijd

Een sollicitatieproces kost tijd. Je bent al gauw een dag of dagdeel bezig bent met het selecteren van de sollicitatiebrieven. Gun jezelf voldoende tijd om een goede selectie te maken. Het gaat immers om het aannemen van een nieuwe medewerker. En dan gaat kwaliteit boven snelheid. Houd daarbij wel in gedachten dat kandidaten ook elders gesolliciteerd kunnen hebben, dus wacht niet te lang met de selectie. Zeker in de huidige arbeidsmarkt waar de vraag naar personeel hoog is en er meer kapers op de kust zijn. Maak ruimte in je agenda en geef het prioriteit.

Tot zover onze tips voor het selecteren van de beste kandidaten. Wil je meer weten over het vinden van de ideale kandidaat of het werving & selectieproces? Lees dan onze gratis whitepaper Iedere professional is te vinden!

Download onze gratis whitepaper

Mockup-whitepaper-mf