Je personeelsverloop beperken? Het kan!

De zoektocht naar nieuw personeel kost veel tijd - en daarmee geld. Logisch dus dat je ongewenst vertrek van goed functionerende medewerkers wilt tegengaan. Lees hier wat je kunt doen om je personeelsverloop te beperken.

Personeelsverloop; verschillende typen

Personeelsverloop is er in allerlei soorten en maten. Laten we daarom eerst eens even inzoomen op de verschillende typen van verloop. Op hoofdlijnen kun je er drie onderscheiden: natuurlijk verloop, gedwongen vertrek en vrijwillig vertrek.

Bij natuurlijk verloop verlaat een medewerker de organisatie vanwege een tijdelijk contract, pensionering, arbeidsongeschiktheid of overlijden. Bij gedwongen vertrek wordt de medewerker ontslagen op grond van bijvoorbeeld het functioneren of vanwege een reorganisatie. Gedwongen vertrek en bepaalde vormen van natuurlijk verloop zie je in veel gevallen aankomen en heb je daarmee deels zelf in de hand.

Een stuk vervelender wordt het als je onverwacht te maken krijgt met een vrijwillige uitstroom van krachten die je eigenlijk niet wilt missen. Dit vrijwillige vertrek kan meerdere oorzaken hebben. Zo stappen medewerkers over naar een nieuwe werkgever omdat deze meer salaris of meer doorgroeimogelijkheden biedt. Of welke andere betere arbeidsvoorwaarde dan ook.
Waarbij zich automatisch een belangrijke vraag opwerpt: was het vertrek te voorkomen geweest? Anders geformuleerd: heb je kansen gemist om de medewerkers in kwestie meer aan je bedrijf te binden?

Dit brengt ons bij vier maatregelen waarmee je invloed kunt uitoefenen op je personeelsverloop.


1. Luister

Geeft een medewerker aan dat hij ontevreden is over zijn toekomstperspectief? Ga dan serieus het gesprek aan. En kijk of jullie samen een perspectief kunnen bedenken waar de medewerker weer mee vooruit kan.

2. Verbeter

Wees realistisch als het om je arbeidsvoorwaarden gaat. Loopt je salariëring teveel uit de pas met concurrerende bedrijven, dan wéét je wat daar de gevolgen van kunnen zijn. Overigens: het gaat natuurlijk niet alleen om de centen. Zorg ervoor dat óók je secundaire arbeidsvoorwaarden aantrekkelijk zijn. De balans tussen werk en privé wordt bijvoorbeeld steeds belangrijker. Wees je daarvan bewust als een medewerker aangeeft minder te willen werken.

3. Communiceer

Zorg ervoor dat je personeel zich gewaardeerd voelt. Af en toe een complimentje kan wonderen doen. En: zorg voor vertrouwen op de werkvloer. Wees eerlijk en transparant over de strategie van het bedrijf én over de rol die je medewerkers daarbij spelen. Er is weinig zo funest voor een organisatie als een sfeer van geheimzinnigheid en geheime agenda’s.

4. Vraag

Er zijn natuurlijk vertrekfactoren waar je géén invloed op hebt. Er zullen altijd werknemers zijn die (ondanks alles) ontslag nemen. Voer dan een exitgesprek en achterhaal de reden voor het vertrek. Niets zo leerzaam als een eerlijke terugkoppeling over wat er in je organisatie speelt en wat je tóch eventueel nog kunt veranderen om verder personeelsverloop te voorkomen.

Om de bovengenoemde maatregelen in je organisatie te borgen, is strategisch personeelsbeleid van essentieel belang. Als werkgever of HR-manager doe je er verstandig aan om je personeelsverloop systematisch inzichtelijk te maken. En stel je daarbij de juiste vragen. Hoe kan ik mijn medewerkers beter binden? Wat zijn de redenen van verloop? Anticipeer ik daar voldoende op?

Wil je weten hoe wij je daarbij kunnen helpen?

Download onze gratis whitepaper

Mockup-whitepaper-mf